De koffieboon werd naar verluidt al zo’n 1700 jaar geleden ontdekt, maar het idee om koffiebonen te branden, te malen en met water te vermengen is nog niet zo gek oud. Tot een paar honderd jaar geleden werden koffiebonen gegeten of in een wijnachtige drank verwerkt. De koffiebonenhandel was van oorsprong een Arabische aangelegenheid, totdat Europese ontdekkingsreizigers de drank in de 15e eeuw op het spoor kwamen. Inmiddels horen Zuid en Midden-Amerika tot de grootste koffieproducenten ter wereld en kennen we koffiebonen van over de hele wereld, met elk hun eigen smaak. De beste koffielanden liggen allemaal rond de evenaar, van Zuid en Midden-Amerika tot Afrika en Azië. Koffie groeit het best in een subtropisch klimaat waar de temperatuur constant is.
Belangrijke landen in de koffieproductie zijn:
Mexico: de meeste fairtrade koffiebonen komen hier vandaan.
Brazilië: een derde van alle koffiebonen komt hier vandaan.
Colombia: koffiebonen hier hebben vaak een goede body en zijn zoet en noot-achtig van smaak .
Costa Rica: hier komen alleen arabica koffiebonen vandaan.
Guatamala: vaak een rook-achtige smaak aan de koffiebonen.
Ethiopie: de oorsprong van de arabica koffiebonen, hoge kwaliteit bonen.
Kenia: meestal frisse smaak met fruittonen, zeer hoogwaardige koffiebonen.
Vietnam: de absolute nummer 1 producent in robusta koffiebonen.