Welke koffie voor koffiemachine?

Welke koffie gebruiken voor jouw koffiemachine?

Je hebt zojuist een nieuwe koffiemachine gekocht, of je vraagt je af, welke koffie voor koffiemachine kan ik het beste gebruiken. Het antwoord op deze vraag kan vanaf diverse kanten bekijken.

Als eerste is het belangrijk om wat voor koffiemachine het gaat. Heb je en koffie-volautomaat of een pistonmachine met losse bonenmaler.

Als tweede is het goed om te weten of je zelf iemand bent die regelmatig de koffiemachine onderhoud.

Als derde is het belangrijk om te weten wat je favoriete koffie is. Drink je graag espresso’s of ben je juist een liefhebber van cappuccino of andere koffie’s met melk.

Als laatste kan de smaak voorkeur ook nog van invloed zijn op je keuze welke koffie voor koffiemachine je het beste kan kiezen. drink je graag een sterke kop koffie, of mag hij wel wat milder van smaak zijn.

Hieronder hebben we twee machines uitgelicht en daarbij ons advies voor de keuze van koffie bij die machine.

Welke koffie kiezen voor koffie-volautomaat-machine?

Om de juiste koffie te kiezen voor een koffie-volautomaat-machine is het goed om te weten dat onderhoud bij deze machines een van de belangrijkste taken is. Bij deze machines wordt de koffie in de machine gemalen, samengeperst en gaat er water en koffie door diverse slangetjes. Vetten en oliën die van nature in de koffiebonen zitten of die vrijkomen bij donkere branding, zullen achterblijven in de zetgroep en slangetjes van de machine.  Vergeet je de machine te onderhouden, dan gaat dit ten koste van de smaak van de koffie en de levensduur van de machine.

Bij het branden van koffiebonen komen altijd oliën of vetten vrij. deze oliën en vetten zitten in de cremalaag van je koffie. Ook hebben bijvoorbeeld robusta koffiebonen van nature meer vetten in zich dan arabica koffiebonen. Van deze vetten en oliën blijven resten achter in slangetjes en zetgroep van de machine. Dit zorgt voor een smaakoverdracht van de oude koffie in de machine en brengt meer onderhoud en onderhoudskosten met zich mee. Bij slecht onderhoud verkort het zelfs de levensduur van de machine.

Ons advies voor het kiezen van koffie voor een volautomaat:

Naar de webwinkel voor koffiebonen voor volautomaat

Welke koffie kiezen voor Piston-machine

Je hebt een piston-machine met losse koffiemolen! Dan heb je ten opzichte van een volautomatische machine meer keuze in koffie. Het is helaas toch nog goed mogelijk om niet de optimale smaak uit je koffie te halen. De maling en dosering van de koffiebonen of  onregelmatig onderhoud van de machine kunnen van grote invloed zijn op de smaak van de koffie.

De soort branding van de koffiebonen is bij jouw machine minder van invloed. De koffie in een piston-machine komt alleen in aanraking met de filterdrager, daarom kan je met deze koffiemachine ook de donker gebrande koffie of koffie met een hoger robusta gehalte kiezen.

Donker gebrande koffie (dark roast) wordt langer gebrand en tijdens deze langere branding komen oliën en vetten vrij die minder geschikt zijn voor een volautomatische koffiemachine. Deze oliën en vetten zitten in de cremalaag van de koffie. Deze olieen en vetten kunnen wel van invloed zijn op de koffiemolen. Hierdoor is onderhoud van de molen wel van groot belang.

Onze tips voor koffiebonen voor een piston-machine:

Naar de webwinkel voor koffiebonen voor Piston-machine