Welke koffiebonen voor mijn koffiemachine

welke koffiebonen voor mijn koffiemachine

Welke koffiebonen zijn het beste voor jouw koffiemachine?

Je hebt al een tijdje een koffiemachine, of net een nieuwe gekocht en je vraagt je af; welke koffiebonen zijn nu geschikt voor mijn koffiemachine.

Welke koffiebonen voor jouw machine geschikt zijn hangt af van wat voor soort koffiemachine je hebt. Er zijn er een aantal:

Natuurlijk kan je koffie als slow koffie gebruiken met een koffiefilter, maar nu gaan we dieper in op jouw keuze voor de ideale koffiebonen voor de 3 bovengenoemde.

Welke Koffiebonen voor volautomaat.

Onder een koffie-volautomaat verstaan wij de machines van de bekende merken; Siemens, Jura, de-Longhi enz. Machines waar het bonenreservoir en de bonenmaler in de machine zijn ingebouwd. Met 1 druk op de knop, volautomatisch een heerlijk koffie.

Als we kijken naar de werking van deze koffiemachines, dan zien we dat er koffie door diverse leidingen/slangetjes in de machine loopt voordat de koffie in je kopje beland. Bij donker gebrande koffie komt aan het einde van de branding wat vettige oliën vrij. Bij het zetten van je koffie zullen deze bonen een beetje van dit vet achterlaten in de leidingen/slangetjes van jouw machine. Dit “,oude” vet kan de smaak van je koffie in negatieve zin beïnvloeden. Wij vinden deze dus minder geschikt als koffiebonen voor je koffie-volautomaat.

Kan je ze dan helemaal niet gebruiken? Dat is een keuze die je zelf maakt. Vaak zijn de donker gebrande “vette” bonen goedkoper in aanschaf, maar zorgen door de vetten en oliën wel voor meer reinigen van je koffiemachine. Wij adviseren; investeer in een goede koffie. je geniet tocht liever van een goede koffie dan van het reinigingen van je koffiemachine. In onze webwinkel staat onder iedere koffie voor welke machine deze geschikt is. kijk maar.


Wat zijn de beste koffiebonen voor piston-machine?

In het rijtje van koffiemachines is een pistonmachine wat bewerkelijker bij het zetten van koffie. De losse koffiemolen, het op de juiste manier afstellen van de maalgraat van de koffie, het instellen van de machine, het is meer werk dan bij een koffie-volautomaat. Heb je dit onder de knie, dan is dit wel de machine voor de lekkerste koffie. Een piston machine kenmerkt zich door de losse piston ( koffiedrager/houder) waarin  de ( zelf) gemalen koffie terecht komt. Na het aandrukken van de koffie door een temper wordt de piston in de machine gedraaid en kunnen we gaan koffiezetten. Iedere koffieboon is geschikt voor dit soort machines. Doordat de koffie alleen in aanraking komt met de filterdager en niet door allerlei leidingen en slangen loopt, heb je met een pistonmachine minder last van smaakoverdracht en vervuiling. – natuurlijk zijn deze machines ook niet onderhoudsvrij- hierdoor kan kan je optimaal genieten van iedere koffie uit onze webwinkel.

Welke koffiebonen voor moka-pot?

Sommige koffiedrinkers vinden de koffie uit de Moka-pot te bitter. Gelukkig heeft dit niets te maken met de moka zelf, maar met de maalgraat en de keuze voor de juiste koffie

“Doe er goede koffie in, gebruik hem op de juiste manier, en je krijgt een heerlijk drankje”

De juiste maling is essentieel.

Zoals bij elk koffiezetapparaat is de juiste maling de sleutel tot een optimale extractie. Als de maling te grof is, krijg je een slappe, waterige en te zure koffie. Te fijn, en je koffie zal bitter en verbrand smaken.

De beste maling voor een Moka pot koffie is medium tot medium fijn, grover dan je zou gebruiken voor een espressomachine maar fijner dan voor een filterkoffiemachine. Om dit te bereiken, raden wij aan hele bonen koffie te kopen en deze zelf te malen. Dit zorgt ervoor dat u de juiste maling kunt instellen en garandeert dat uw koffie altijd vers is.

De Moka pot wordt ook wel de espressomachine op het fornuis genoemd; er wordt een geconcentreerde koffie mee gezet die lijkt op een espressoshot. Gebruik daarom dan ook een zelfde branding als voor espressomachines.

Doorgaans betekent dit een medium tot donkere branding. Deze diepere brandingen hebben een rijke smaak van chocolade of geroosterde noten, een lage zuurgraad, een zware body en een romig mondgevoel. Dit alles komt mooi tot zijn recht in je koffie uit de moka.

Neem koffiebonen gebrand in Italië.

De Moka pot is een iconisch Italiaans koffiezetapparaat, dat in bijna elk huishouden in het hele land te vinden is. Dus als je nog steeds niet zeker weet welke koffie het meest geschikt is voor je Moka pot, overweeg dan te kiezen voor een Italiaans merk. Je kunt erop vertrouwen dat zij veel ervaring hebben met het zetten van espressokoffie op het fornuis.